O czym pamiętać budując przechowalnie warzyw i owoców?

Plantatorzy warzyw i sadownicy muszą zadbać o optymalne warunki do przechowywania zebranych plonów, które w późniejszym czasie trafią do sprzedaży i na sklepowe półki. Chłodnia na warzywa podobnie jak przechowalnia owoców musi gwarantować odpowiednie zabezpieczenie dla przetrzymywanych roślin. Na co należy zwrócić uwagę?

Przechowalnia warzyw a wilgotność względna powietrza

Jedną z najistotniejszych kwestii w trakcie budowania chłodni na warzywa i owoce jest zagwarantowanie przetrzymywanym tam zbiorom optymalnej wilgotności powietrza. Jeżeli poziom wilgotności jest zbyt niski, to wówczas rośliny tracą nagromadzoną wodę – efektem tego jest proces transpiracji, który prowadzi do pogorszenia jędrności warzyw i owoców, a także zmniejszenia ich masy i soczystości. To z kolei może nie tylko obniżyć wartość całej partii plonów, ale i uniemożliwić ich sprzedaż! Niedostatek wody w roślinach powoduje osłabienie ich odporności, co z kolei zwiększa ryzyko rozwoju szkodliwych chorób.

Chłodnia na owoce KA i ULO – niezbędnik prawdziwego plantatora

Hermetyczne i gazoszczelne komory w chłodniach na owoce i warzywa to dodatkowa forma zabezpieczenia dla zgromadzonych plonów. Chłodnie typu KA i ULO gwarantują ograniczenie dostępu do powietrza i słońca, co stanowi idealny sposób na zachowanie w roślinach cennych wartości odżywczych np. dużej ilości witamin. Co więcej, ten typ chłodni umożliwia m.in. zapobieganie występowaniu kwaśności, zachowanie optymalnej soczystości i pysznego smaku czy utrzymanie odpowiedniego koloru. Dzięki chłodniom z kontrolowaną atmosferą (KA) i niskim poziomem tlenu (ULO) można zakupić świeże owoce i warzywa podczas zimy. W tych chłodniach należy zwrócić szczególną uwagę na szczelność drzwi, okien inspekcyjnych i zaworów kulowych – nawet najdrobniejsza usterka i dopływ powietrza mogą doprowadzić do naruszenia kondycji przechowywanych roślin.

Budowa przechowalni warzyw a odpowiednia izolacja

Przechowalnie warzyw i chłodnie na owoce mogą być specjalnie zaprojektowanymi halami stalowymi, których wnętrze zostało podzielone na specjalne komory. W innych przypadkach mogą to być inne budynki gospodarstwa rolnego (np. dawna chlewnia), które zostają zaadaptowane odpowiednio pod nowe przeznaczenie. W każdym przypadku plantatorzy i sadownicy muszą zadbać o właściwe zabezpieczenie zbiorów, co wiąże się z wykonaniem solidnej izolacji. Należy pamiętać, że przechowalnia owoców i chłodnia na warzywa wymagają nie tylko skutecznej ochrony przed nadmierną wilgotnością czy niskimi temperaturami.

Przechowywane rośliny stanowią cel pleśni oraz szeregu zwierząt (np. kun, ptaków, myszy polnych), które mogą zagnieździć się w materiale termoizolacyjnym. W tym celu dobrze jest wybrać piankę poliuretanową PUR – gwarantuje dużą precyzję uszczelniania pomieszczeń i niweluje ryzyko występowania mostków termicznych, jest nieatrakcyjna dla zwierząt, a także odporna na ogień i szkodliwe substancje chemiczne.

Budowa przechowalni owoców – regularne oczyszczanie pomieszczeń

Przed i po sezonie przechowalniczym należy dokładnie oczyścić pomieszczenia, które posłużą do przetrzymywania zbiorów. Dzięki usunięciu zabrudzeń ryzyko występowania rozmaitych grzybów atakujących owoce i warzywa zostaje zredukowane. Choć wspomniana pianka poliuretanowa gwarantuje ochronę przed rozwojem chorobotwórczych organizmów, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby dokonywać regularnego czyszczenia jej powierzchni. Co więcej, pianka PUR w przeciwieństwie do innych materiałów termoizolacyjnych zapobiega gromadzeniu wykorzystywanych detergentów.

Przechowalnia owoców a rozmiary pomieszczenia

Komory przeznaczone na chłodnie warzyw czy przechowalnie owoców muszą być dostosowane rozmiarami do planowanej ilości plonów. Należy pamiętać, że zbiory rzadko kiedy są przechowywane luzem – rośliny są najczęściej przetrzymywane w skrzyniopaletach, które ustawiane są w słupki. Nad i pomiędzy nimi należy zachować optymalną ilość wolnej przestrzeni, podobnie zresztą jak odstęp od ścian budynku. Warto w trakcie przygotowań projektu chłodni owoców i przechowalni warzyw dokładnie oszacować potrzebne miejsce. Co więcej, nie można zapominać o fakcie, że na terenie kompleksu musi znaleźć się osobne pomieszczenie do instalacji wszystkich niezbędnych urządzeń np. agregatów, czujników temperatury czy nawilżaczy powietrza.

IZOLMAX – profesjonalna izolacja przechowalni warzyw i owoców

Jeżeli planujesz postawić chłodnię na owoce i warzywa, a chcesz zagwarantować budynkowi wysokiej klasy ocieplenie, to warto skontaktować się z firmą IZOLMAX. Oferujemy usługę natrysku pianką poliuretanową, która stanowi częsty wybór plantatorów i sadowników. Dysponujemy wysokiej klasy materiałem i nowoczesnym sprzętem do jego aplikacji – gwarantujemy szybką i skuteczną realizację usługi. Zainteresowanych szczegółami zachęcamy do kontaktu.



Proponowane artykuły


Współczynnik przenikania ciepła U – co oznacza?

Jaką grubość pianki PUR zastosować przy ocieplaniu poddasza?

Wełna wdmuchiwana – sposób na termomodernizację poddasza